Cenne właściwości mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale), należy do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jest to nie tylko piękna roślina, ale także cenne zioło o licznych właściwościach leczniczych. Jego liście, kwiaty i korzeń mają zastosowanie w tradycyjnej medycynie, wspomagając wiele procesów w organizmie. Mniszek występuje niemal wszędzie – w ogrodach, na łąkach, a nawet w miastach, co czyni go powszechnie dostępnym ziołem.
Dodatkowo, mniszek lekarski jest niezwykle cenny dla zapylaczy, takich jak pszczoły, i odgrywa istotną rolę w bioróżnorodności ekosystemów, dostarczając pokarmu i schronienia dla wielu organizmów. Z naszego artykułu dowiesz się, jakie właściwości ma mniszek lekarski, a także poznasz proste przepisy z wykorzystaniem tego zioła.
Mniszek lekarski – zastosowanie i właściwości lecznicze
Mniszek lekarski to nie tylko cenne zioło o właściwościach leczniczych. To także roślina o uroczym wyglądzie, przypominająca sielskie łąki na początku lata.
To także cenny surowiec zielarski, który działa jako środek moczopędny, oczyszczający organizm z toksyn i wspierający pracę wątroby. Jest bogaty w witaminy (A, C, K.) oraz minerały (potas, żelazo, magnez) . Może wspomagać trawienie, łagodzić objawy alergii oraz działać przeciwzapalnie. Mniszek ma również właściwości wspomagające układ odpornościowy.
Mniszek lekarski – przeciwwskazania
Mimo licznych korzyści, mniszek lekarski nie jest odpowiedni dla wszystkich. Osoby skłonne do alergii, a także osoby z kamicą nerkową, powinny szczególnie uważać na użycie mniszka lekarskiego. Długotrwałe stosowanie naparów z mniszka, może prowadzić do problemów żołądkowych. Dodatkowo, komponenty aktywne zawarte w mniszku mogą wchodzić w reakcję z innymi suplementami i lekami, dlatego każdorazowo warto skonsultować się z lekarzem, by uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji.

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis krok po kroku
Mniszek lekarski to wszechstronna roślina, która może być wykorzystana w kuchni i jako naturalny środek leczniczy. Syrop z jego kwiatów, nazywany też wegańskim miodem, to idealny dodatek do zimowych herbat i naparów. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego:
Składniki:
- 400 g kwiatów mniszka,
- 1 l wody,
- 1 kg cukru,
- 1 cytryna.
Przygotowanie:
- Kwiaty mniszka umyj i umieść w garnku z wrzącą wodą. Gotuj przez 10 minut.
- Przecedź płyn i dodaj cukier oraz sok z cytryny.
- Gotuj na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje i zmieni kolor na orzechowy.
- Gorący przelej do wyparzonych słoików i przechowuj w chłodnym miejscu.
Spaghetti z pędów mniszka lekarskiego i cukinii
Coraz większą popularnością cieszą się przepisy z wykorzystaniem dzikich roślin i ziół w codziennej diecie i bardzo nas to cieszy. Okazuje się, że nie tylko kwiaty mniszka mogą stanowić cenne pożywienie, + ale także jego pędy, które można zamienić w zdrowe i pożywne danie! Poznaj prosty przepis na spaghetti z mniszka lekarskiego!
Składniki:
- pęk pędów mniszka,
- 1 cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Pędy mniszka dokładnie umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
- Cukinię pokrój w drobne paski przy pomocy obieraczki do warzyw.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek oraz pędy mniszka.
- Przesmaż krótko, aż pędy puszczą wodę,
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Mniszek lekarski – niepozorna roślina o wszechstronnym zastosowaniu
To wszystko, co przygotowaliśmy w poniższym artykule, poświęconym cennym właściwościom mniszka lekarskiego. Mamy nadzieję, że udało Ci się lepiej poznać tę roślinę o wszechstronnych właściwościach i zainspirowany naszym artykułem, przygotujesz własny syrop z kwiatów mniszka lub spaghetti z jego pędów. Zachęcamy do odkrycia tych kulinarnych aspektów tej niezwykłej rośliny!
Jeśli jednak Twoja fascynacja kończy się na podziwianiu piękna mniszka, poznaj jedną z kolekcji ubrań i akcesoriów, które przygotowaliśmy dla Ciebie w Botaniki:
- Mniszek lekarski – z mniszkiem w wersji solo,
- Złote zioła | Botaniki – gdzie wraz z mniszkiem występuje dziewanna i wrotycz.
źródła
- Lachowicz, S., & Oszmianski, J. (2017). Mniszek lekarski-źródło substancji prozdrowotnych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 61(09).
- Kozlowska, K., & Szydelko, E. (2011). Mniszek lekarski-roślina niedoceniana. Ekonatura, (04).