Uprawa kawy arabskiej w domu — jak hodować kawowca w doniczce?
- Skąd pochodzi i gdzie naturalnie występuje kawowiec?
- Skąd pochodzi zwyczaj picia kawy i jej nazwa?
- Jak kawa arabska trafiła do Europy?
- Jakich rodzajów kawy używa się obecnie?
- Jakie właściwości ma kawa Coffea arabica?
- Kawowiec jako roślina doniczkowa — czy to możliwe?
- Jakie są wymagania kawowca?
- Stylowe dodatki z motywem kawowca arabskiego tylko na Botaniki!
Uprawa kawy w doniczce może udać się nawet osobie, która zupełnie nie radzi sobie z uprawą roślin doniczkowych. Z naszymi wskazówkami dowiesz się, jak zapewnić swojej roślinie optymalne warunki do wzrostu. Poznasz także historię kawy i dowiesz się, w jaki sposób mogła trafić do Europy.
Skąd pochodzi i gdzie naturalnie występuje kawowiec?
Rodzaj kawa (kawowiec) Coffea L. należy do rodziny marzanowatych Rubiaceae. Większość przedstawicieli tego rodzaju pochodzi z Afryki i Azji. Pierwsze plantacje kawy powstały już w VI w. n. e. w Afryce.
Skąd pochodzi zwyczaj picia kawy i jej nazwa?
Trudno jednoznacznie stwierdzić gdzie najpierw odkryto właściwości kawowca. Pierwsze zachowane wzmianki o wykorzystywaniu naparów z ziaren kawowca pochodzą sprzed 1000 lat od plemienia Galla zamieszkującego tereny dzisiejszej Etiopii.
Część źródeł podaje, że nazwa kawa pochodzi od etiopskiej prowincji Kaffa, gdzie zaobserwowano pobudzające właściwości tego naparu. W innych istnieją wzmianki o wywodzeniu się tej nazwy od arabskiego słowa qahwa, znaczącego „odpędzić sen”.
Jak kawa arabska trafiła do Europy?
W Europie pojawiła się za sprawą Arabów około XII w., a w Polsce zaczęto ją pić pod koniec XVII w. Co ciekawe, pierwsze kawiarnie, w których serwowano aromatyczne napary z ziaren kawowca, powstały w Paryżu i Londynie wraz z końcem XVII w.
Samą substancję — kofeinę — wyizolował po raz pierwszy w 1819 r. Friedlieb Ferdinand Runge.
Jakich rodzajów kawy używa się obecnie?
Obecnie jest to jedna z najczęściej uprawianych roślin w strefie międzyzwrotnikowej w Afryce, Azji i Ameryce Południowej. Powszechnie używa się dwóch odmian kawowca — Coffea arabica i Coffea canephora. Pierwsza charakteryzuje się delikatnym smakiem i niższą zawartością kofeiny, druga bardziej wyrazistym i z reguły wyższą zawartością kofeiny.
Jakie właściwości ma kawa Coffea arabica?
Kawa należy do jednych z najbardziej popularnych napojów na świecie. Jest ceniona za swoje właściwości smakowe i pobudzające. Chociaż wcześniej przypisywano jej jedyne negatywny wpływ na organizm, obecnie uważa się, że posiada również szereg właściwości prozdrowotnych, jak między innymi:
- przeciwutleniające,
- dzięki zawartości kwasu chlorogenowego, a także jest cennym źródłem witamin z grupy B (głównie niacyny),
- stanowi doskonałe źródło magnezu i potasu.
Ponadto, naukowcy na całym świecie donoszą o wpływie kawy na zawartość cukru we krwi, a tym samym jej działanie ograniczające ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Poprzez nasilenie lipolizy, zawarte w kawie kwas chlorogenowy, trygonelina i kafestol, wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej.
Kawowiec jako roślina doniczkowa — czy to możliwe?
Fani roślin doniczkowych również korzystają z uroków kawowca. Jest to niezwykle efektowna roślina o połyskujących, ciemnozielonych liściach i krzaczastym pokroju. Świetnie sprawdza się zarówno w nowoczesnych, jak i klasycznych wnętrzach.
Przy odpowiedniej pielęgnacji zachwyca także pachnącymi, białymi kwiatami, które pojawiają się zazwyczaj około 4 roku wegetacji. Co ciekawe, są one samopylne, dzięki czemu istnieje duża szansa na owocowanie, a który smakosz kawy nie marzy o aromatycznym naparze z własnoręcznie wyhodowanych ziaren kawy?
Jakie są wymagania kawowca?
Uprawa kawy w domu może wydawać się trudna, jednak wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby cieszyć się tą niezwykłą rośliną dekoracyjną.
Kawowiec najlepiej rośnie na widnym stanowisku o rozproszonym świetle, osłoniętym przed bezpośrednim promieniowaniem słonecznym i przeciągiem. W jego uprawie istotne jest zadbanie o stale lekko wilgotne podłoże. Roślinę należy regularnie podlewać miękką wodą i sprawdzać, czy ziemia nie przeschła. Trzeba jednak uważać, aby nie przelać rośliny, ponieważ jej system korzeniowy jest dosyć wrażliwy na nadmiar wody i szybko gnije. Świetnie sprawdzają się tu terakotowe doniczki z podstawkami, do których spływa nadmiar wody.
Kawowiec jest rośliną wymagającą lekko kwaśnego, przepuszczalnego podłoża. Takie podłoże możemy przygotować samodzielnie z kwaśnego torfu, perlitu i piasku w proporcjach 4:2:1, lub kupić gotowe podłoże do cytrusów lub borówek. Liście kawy należy co jakiś czas przecierać wilgotną ściereczką, aby pozbyć się kurzu, który mógłby negatywnie wpływać na przebieg fotosyntezy i wymianę gazową rośliny.
Stylowe dodatki z motywem kawowca arabskiego tylko na Botaniki!
Na Botaniki znajdziesz stylowe dodatki dla prawdziwego fana kawy! W naszej ofercie znajdują się nie tylko kubki z ręcznie malowanym motywem kawowca, ale także torby, koszulki czy autorskie plakaty, które ozdobią Twój dom. Decydując się na nasze produkty, stawiasz na ponadczasowość i oryginalność. Wybierz jeden z naszych wyjątkowych przedmiotów i przekonaj się, jak wiele radości może przynieść ta niezwykła roślina!
źródła
- Grodzka A., Kużaj W., Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł., & Sobczak M. 2021. Kofeina i inne substancje aktywne farmakologicznie zawarte w ziarnach kawowca. Prospects in Pharmaceutical Sciences, 19(1), 1-8.
- Pelczyńska M., Bogdański P. 2019. Prozdrowotne właściwości kawy. Varia Medica, 3(4), 311-317.
- Waldvogel S.R., Caffeine. 2003. A drug with a surprise, Angewandte Chemie — International Edition, 42, 604-605.