Tulipany: Kwiaty wiosny
Tulipany to jedne z najpiękniejszych wiosennych kwiatów. Budzą podziw różnorodnością kolorów i kształtów.
Tulipany można podzielić na około 150 różnych gatunków ale na całym świecie istnieje ponad 3000 naturalnie występujących i uprawianych odmian tego kwiatu. Regularnie tworzone są nowe odmiany tulipanów, ale przejście od początkowych etapów uprawy do lokalnej kwiaciarni zajmuje każdemu z nich co najmniej 20 lat.
Najdłuższy sezon na tulipany z dostawą w Polsce oferuje internetowa kwiaciarnia Euroflorist. Tulipany w ich ofercie tulipanów z dostawą pojawiają się już we wrześniu – znacznie szybciej niż zobaczymy je w sąsiedzkich kwiaciarniach. Co więcej, są to tulipany z lokalnej, polskiej uprawy.
Co symbolizuje tulipan?
Tulipany mają wiele różnych znaczeń, a każdy kolor symbolizuje coś innego.
Uważa się, że tulipany symbolizują miłość i sygnalizują nadejście wiosny.
Czerwone tulipany reprezentują prawdziwą miłość, białe tulipany mówią „przepraszam”, a fioletowe tulipany symbolizują królewską chwałę.
Niezwykłe kształty i kolory tulipanów
Tulipany znane są ze swoich niezwykłych kolorów i pięknego kształtu, a większość odmian jest rzeczywiście niemal idealnie symetryczna. Kwiaty mają trzy płatki i trzy działki, ale ponieważ działki są prawie tej samej wielkości i kształtu co płatki, tulipany wydają się mieć sześć płatków.
Tulipany są znane ze swoich jasnych i słonecznych kolorów i faktycznie były uprawiane w każdym kolorze z wyjątkiem klasycznego niebieskiego (istnieją niebieskie tulipany, ale mają purpurowy odcień). Jednym z najciekawszych kolorów odmiany tulipanów jest głęboki fiolet tulipana ‚Queen of the night’. Kwiat jest tak ciemny, że w niektórych światłach wydaje się czarny i szybko zyskuje popularność ze względu na swój wyjątkowy odcień.
Tulipany w kuchni
Podobnie jak wiele innych kwiatów, tulipany są jadalne! W rzeczywistości podczas II wojny światowej tulipany i chleb tulipanowy były często spożywane przez tych, których nie było stać na inne produkty spożywcze. Kwiaty mogą być używane do zastąpienia cebuli w wielu przepisach, a nawet do produkcji wina.
Holandia: Kraj tulipanów
Niderlandy są największym producentem i eksporterem tulipanów na świecie – w kraju uprawia się i eksportuje prawie trzy miliardy cebulek rocznie. W pewnym momencie w historii Niderlandów tulipany były czwartym co do wielkości produktem eksportowym, zaraz za serem, ginem i śledziem. W XVII wieku, kiedy tulipany były niezwykle cenne, spowodowały coś, co jest obecnie znane jako „Tulipmania”. Mieszkańcy Holandii handlowali tulipanami ze względu na ich wartość, a kwiaty faktycznie spowodowały, jak twierdzą niektórzy, pierwszy krach gospodarczy.
W XVII-wiecznej Holandii cena kwiatów była porównywalna z ceną nieruchomości.
W Holandii znajduje się również największy ogród tulipanowy Keukenhof. Jest otwarty zaledwie 8 tygodni w roku. 1 kwietnia został udostępniony zwiedzającym po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią COVID-19.
Cebula, czosnek i szparagi – kuzynowie tulipanów
Te piękne kwiaty są w rzeczywistości spokrewnione z innym popularnym wiosennym kwiatem: lilią. Tulipany należą do rodziny Liliaceae, która obejmuje również lilie, cebulę, czosnek i szparagi.