Rośliny kapustowate, krzyżowe
( ilość produktów: 10 )Brassicaceae
Rodzina roślin zielnych należąca do rzędu kapustowców (Brassicales). Powszechnie można je spotkać na całym świecie z wyjątkiem Antarktydy oraz gęstych i rozległych lasów równikowych.
Charakterystyczne dla tej rodziny roślin są kwiaty, raczej dość niepozorne. Cztery działki kielicha wyrastają w dwóch parach po dwie. Wolne płatki korony są cztery, także w dwóch parach po dwa, ułożone są nakrzyżlegle względem działek kielicha i stąd pochodzi jedna z nazw rodziny – krzyżowe.
Wiele roślin z tej rodziny roślin towarzyszy nam każdego dnia jako pożywienie. Do najpopularniejszych zalicza się kapustę białą głowiastą, kalafior, brokuł, brukselkę, kalarepę, rzodkiewkę, jarmuż i wiele innych. Do sałatek chętnie używamy odmian rukoli czy roszponki. W innych rejonach świata popularne są: kapusta abisyńska, sitowata i modrak morski. Jako przyprawy używa się korzenia chrzanu pospolitego i chrzanu japońskiego. Z nasion gorczycy białej i innych zawierających olejek gorczyczny wytwarza się musztardy.
Rzepak jest ważną rośliną pastewną i oleistą, z której nasion wytwarza się najpopularniejszy w Polsce olej.